Underhåll & Skötsel

Eftersom föreningen är äldre än fem år så gäller inte längre några garantier från Boklok, vilket betyder att bristfällig skötsel blir en kostnad för föreningen och indirekt för medlemmarna. Därför är det viktigt att alla hushåll följer de riktlinjer vi har för skötsel och underhåll, både för att undvika onödiga kostnader och för att vårt område ska fortsätta att kännas trevligt att bo i. Om du har några frågor kring underhåll och skötsel är du välkommen att kontakta föreningens styrelse

 

Vattenlås och golvbrunnar
Vattenlås till både handfat, vask, samt golvbrunnar ska rengöras regelbundet. Vart femte år bör även vattenlåsen i golvbrunnarna bytas ut mot nya, vilket går att köpa exempelvis på Bauhaus och Hornbach.

Elinstallationer och media 
Bostadens elcentral finns inne i hallen och i skåpet utanför ytterdörren sitter en annan elcentral med bostadens huvudsäkringar. Om strömmen går så beror det sannolikt på en överbelastad fas, eftersom många apparater har varit igång samtidigt. I så fall bör du först kontrollera elcentralen inne i bostaden för att se om en automatsäkring har slagits av. Om allt verkar vara i ordning där, bör du kontrollera och vid behov byta ut huvudsäkringarna i elskåpet utomhus. Det kan därför vara bra att alltid ha 16A säkringar hemma. Om det eller något annat elproblem händer upprepade gånger bör en fackman kontaktas för undersökning.

Ventilation
Husets ventilation kan justeras genom inställningar på värmepumpen. För att ventilationen ska fungera optimalt är det viktigt att rengöra frånluftsdonen regelbundet. Frånluftsdonen har ställts in när bostäderna byggdes och det är viktigt att inte skruva på dem utan råd från fackman. Föreningen står även för mer omfattande rengöring och genomblåsning av ventilationsrören vart några år.

Frånluftsvärmepump
Filtret i frånluftsvärmepumpen måste rengöras regelbundet genom att det dammsugs. Rekommendationen är att göra detta minst två gånger per år. En gång om året bör filtret även bytas ut mot ett nytt, vilket föreningen tillhandahåller. Att följa dessa rekommendationer bidrar till bättre ventilation, vilket också minskar energiförbrukningen i bostaden.

Kyl och frys
Kylen har ett kondenshål som bör rengöras minst en gång i kvartalet för att undvika översvämning som i värsta fall kan leda till vattenskada. Det kan även vara bra att ett par gånger per år försiktigt dra ut kylskåpet för att kolla så att kondensvattenbehållaren inte är överfylld. Kyl och frys bör även minst en gång om året försiktigt dras ut för rengöring från damm och smuts. Det bidrar till att energieffektiviteten ökar och minskar brandrisken.

Spisfläkt
För att undvika att kall luft blåser in genom ventilationsröret till spisfläkten finns ett kallrasskydd. Om du märker att kall luft blåser in, beror det sannolikt på att kallrasskyddet fastnat i öppet läge då det inte är rengjort från fett. Du kan då montera bort det flexibla ventilationsröret från fläkten (som återfinns i skåpet ovanför fläkten), försiktigt plocka bort kallrasskyddet och rengöra det med diskmedel. Fläktens filter bör också regelbundet rengöras från fett för att minska brandrisken och se till att fläkten fungerar optimalt. Detta görs enklast genom att köra dem i diskmaskinen eller genom att skölja dem under varmt vatten.

Tvättmaskin & Torktumlare 
För att minska brandrisken är det viktigt att rengöra samtliga filter på torktumlaren regelbundet och att utrymmet bakom både tvättmaskin och torktumlare rengörs från smuts och damm.

Plattläggning
Plattläggningen på framsidan av radhusen måste hållas efter genom regelbunden ogräsrensning samt påfyllnad av fogsand en gång om året. Risk finns annars att låsningen mellan plattorna försvinner, att de börjar glappa och att underlaget blir ojämnt. Notera att varje boende ansvarar hela vägen fram till asfalten, det vill säga även den plattlagda trottoaren måste hållas efter.

Förråd, vind och miljöhus
Förråden är som standard oisolerade, vilket innebär att vissa saker, såsom textilier, inte bör förvaras där. Det är viktigt att låta utrymmet framför ventilationsgallret vara fritt. Vindsluckan som finns i hallen på övervåningen är endast till för inspektion och inte för någon typ av förvaring. Det är bra att en gång om året öppna luckan för att se över så att vinden ser ut som den brukar. För miljöhuset gäller det att sortera avfallet korrekt och att tänka på att inte slänga farligt avfall, elektronik eller för stora föremål. Om kärln är fulla så är det inte okej att fortsätta slänga skräp i kärlen och det är viktigt att vara noggrann med att allt avfall hamnar i kärlen för att hålla minjöhusen frächsa och fria från
skadedjur.

Häckar
På våren (mars-april) kan man klippa ner häcken ordentligt om man vill få en tätare häck från grunden. Varje gren som klipps förgrenar sig. Den bör klippas minst två gånger per år, vid midsommar och innan bladen faller av på hösten (september-oktober). Man kan klippa den oftare än så. Det är bra att försöka klippa lite bredare nertill och smalare upptill så alla grenar får solljus. Pyramidklippning rekommenderas de första åren sen kan den formklippas precis som man vill. För att få den rak och jämn kan hjälpmedel användas som till exempel en uppspänd lina. Ibland dyker bladlöss upp, de sätter sig under bladet och suger ur bladet så det gulnar och drar ihop sig. Man kan plocka dessa blad och även spruta på såpa utspätt med vatten en molnig dag och låta det verka någon timme. Sen spolar man bort såpvattnet så solen inte bränner häcken. Kan behöva upprepas.

På våren kan man göda häcken med något organiskt. Kogödsel funkar jättebra men även plantjord eller täckbark ger näring. Gödsla häcken när det regnar och ge inte näring för sent på hösten, hönsgödsel funkar bra som sista gödning innan hösten. För att ge häcken en extra boozt är det även bra att vid behov lägga på ny planteringsjord runt plantorna. Blir bladen lila och svarta så kan det bero på kalkbrist. Då kan man köpa trädgårdskalk och strö lite vid häckarna så ska det försvinna. Ge lite kalk och hellre fler gånger då kalket hindrar näringsupptaget annars.

Fönster och dörrar 
Gångjärn och lås på fönster och dörrar behöver ses över och smörjas minst en gång om året. Ytter- och förrådsdörrar behöver också rengöras och vaxas varje år. Dörrvax tillhandahålls av styrelsen. För att hålla dem i gott skick behöver fönsterglas, fönsterkarmar och utvändig fönsterplåt rengöras ett par gånger per år.